Irán Kubával barátkozik

Teherán “új ösvényre” lépne kapcsolataiban Havannával. Szorosabbra fűzné a viszonyt – közölte latin-amerikai körútja első állomásán Mohammad Dzsavad Zarif külügyminiszter.

Szerinte ennek most jött el az ideje. “Mindig is a nagyszerű kubai nép oldalán álltunk az igazságtalan büntetőintézkedésekkel szemben, mint ahogy ők is a miénken” – közölte az iráni diplomácia vezetője kubai kollégájával, Bruno Rodriguezzel tartott találkozója előtt újságírókkal. Teljesen nyilvánvalóan azokra az időkre utalt, amikor a két ország nyíltan ellenséges viszonyban volt az Egyesült Államokkal.

Kuba tavaly helyreállította diplomáciai viszonyát Washingtonnal, de ez a történelmi lépés még nem vetett véget a kommunista szigetországgal szemben 1962-ben bevezetett embargónak. Iránnak 1980 óta nincsenek hivatalos kapcsolatai az Egyesült Államokkal.

Az iráni külügyminiszter a kétoldalú viszony új szakaszáról beszélt, szerinte az energia-, ipari és technológiai szektorokban nyitható együttműködési fejezet Kubával.

Rodriguez is országa támogatásáról biztosította iráni kollégáját Washingtonnal és a többi nyugati országgal folytatott vitájában.Tavaly Irán megállapodást írt alá Nagy-Britanniával, Kínával, Franciaországgal, Németországgal, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal arról, hogy azok vitatott atomprogramja program korlátozása fejében feloldják az iszlám köztársaságot sújtó  nemzetközi büntetőintézkedéseket. Mindazonáltal annak ellenére, hogy az egyezség már januárban hatályba lépett, Teherán azt állítja: még mindig el van vágva a nemzetközi pénzügyi rendszeről.

“Továbbra is ellenzünk minden szankciót és egyoldalú korlátozó intézkedést, főként a pénzügyi területeken” – mondta Rodriguez.

Zarif, aki nagy létszámú hivatalos és üzleti delegációval utazott Latin-Amerikába, Kuba után Bolíviát, Chilét, Ecuadort, Nicaraguát és Venezuelát is felkeresi – közölte a kubai állami média.

Fotó: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez