Túlsúlyt fizet a kövér utas

Miért fizessen egy 75 kilós ember túlsúly díjat, ha a csomagja 30 kiló, miközben a 150 kilós utas nem fizet többet, ha a csomagja húsz kiló alatt van? – így vázolta a dilemmát az Air Samoa főnöke. A cég bevezette a túlsúly díjat az emberekre is.

Persze, nagy a felháborodás, hiszen az Amerikai Orvosok Szövetsége betegségnek nyilvánította a kövérséget. Dehát a tények  tények maradnak: egyre több a túl nehéz utas. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint 1,9 milliárd ember számít elhízottnak és 600 millió túlsúlyosnak. Ezt úgy számolják ki, hogy a testtömeg indexet veszik alapul: aki 25-ön felül van, az elhízott, aki pedig a 30-at is meghaladja, az túlsúlyos.
Giorgio Destro Padua városából nemrég beperelte az Emirates légitársaságot, mert nem tudott a székében ülni a kilenc órás repülőút során. A szomszédja ugyanis annyira kövér volt, hogy a karja betöltötte az ő ülését is. Az erről készült szelfit mellékelte a feljelentéshez. Ítélet még nincs, de a nagy légitársaságok haboznak. A túlsúlyos utas növeli a gép tömegét, és zavarhatja a többi utast, különösen egy hosszabb repülés során. Az Air Samoa, amely mostantól pénzt kér a túlsúlyos utasoktól, XL-es széksort alakított ki a gépein. Ez nem diszkrimináció, és nem a megszégyenítés a cél – mondja a cég főnöke. Egyszerűen praktikus megoldás: a túlsúlyos utasok extra pénzért extra ellátást kapnak – legalábbis az Air Samoa fedélzetén.
szerző: Lengyel Miklós
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez