Ki foglalja el az Iszlám Állam fővárosát?

Napokon belül megkezdődik Rakka ostroma – jelentette be Franciaország védelmi minisztere.

Jean-Yves Le Drian elmondta, hogy nagyon kemény harcokra számít. A nyugati nagyhatalmak által támogatott erők és Damaszkusz csapatai versenyt futnak azért, hogy ki foglalja el az Iszlám Állam fővárosát. Az USA nemrég négyszáz elit katonát küldött a térségbe. Rajtuk kivül az Aszad elnökkel szembenálló szíriai csapatok és kurd fegyveresek támadják Rakkát. Amerikai repülőgépek egy jelentős létszámú ejtőernyős alakulatot dobtak le Tabka környékén. Ez stratégiailag fontos Rakka elfoglalása szempontjából. Egyúttal megakadályozhatja azt, hogy Aszad elnök csapatai előrenyomuljanak az Iszlám Állam fővárosa felé.

Rakka 2014 óta az Iszlám Állam székhelye. Szíriai területen fekszik, miközben az önjelölt kalifa iraki. Ő Moszul városából irányította az Iszlám Államot. Irak második legnagyobb városa is 2014-ben került a dzsihádharcosok kezére. Ősz óta a koalíciós erők ostromolják Moszult és a város jelentős részét már bevették. Az önjelölt kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi állítólag már elmenekült, miután arra szólította fel a dzsihádharcosokat, hogy az utolsó csepp vérükig védelmezzék Moszult. Az önjelölt kalifa olyan szunnita törzsek között keresett menedéket, melyek elszántan támogatják az Iszlám Államot, elsősorban azért, mert Irakot a síita többség irányítja Szaddám Huszein bukása óta.

Washingtonban nemrég 68 állam külügyminiszterei foglaltak állást amellett, hogy az Iszlám Állammal mielőbb le kell számolni. Ebből a célból az USA hajlandó együttműködni Oroszországgal is, mely Aszad elnök rendszerét támogatja Szíriában. Az USA, Oroszország és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnökei nemrég tanácskoztak a török tengerparton.

Katonai együttműködés tehát van a közvetlenül érintett nagyhatalmak között. De mi lesz az Iszlám Állam után ? Erről is tárgyal majd Moszkvában Tillerson amerikai külügyminiszter, aki a jövő hónap második felében keresi fel Oroszország fővárosát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez