A közgazdász és a technikus – ők robbantottak Egyiptomban

Azonosították azt a két öngyilkos robbantót, akik több mint 40 kopt hívőt küldtek a halálba virágvasárnap Egyiptomban.

Alexandriában Abu Ishaq al-Masri hajtotta végre a merényletet – értesült az Al-Arabiya kairói tudósítója. Az 1990-ben Egyiptomban született férfi közgazdász alapdiplomát szerzett, majd négy hónapig dolgozott könyvelőként Kuvaitban. Aztán Törökországba, majd onnét 2013 végén Szíriába utazott. Később visszatért a Sínai-félszigetre, melynek északi részén az Iszlám Állam helyi szervezete a biztonsági erők és a keresztények ellen indít rendszeresen támadásokat.

Az alexandriai öngyilkos merénylő a biztonsági kamerák felvételén.
Az alexandriai  merénylő a biztonsági kamerák felvételén.

A tantai öngyilkos merénylő Abu al-Baraa al-Masri. Az al-Masri mindkét esetben nyilván felvett név, azt jelenti, hogy egyiptomi. Tehát ő is Egyiptomban született, 1974-ben. Ipari szakközépiskolát végzett, házas, három gyermek apja. Ő is megjárta Szíriát 2013-ban, onnét Libanonba utazott, majd visszatért Szíriába. Hogy mikor tűnt fel újra hazájában, arról nem szólnak a hírek.

A két virágvasárnapi robbantásban összesen legkevesebb 44-en haltak meg, a sebesültek száma 100 fölött van. Szíszi elnök háromhónapos szükségállapotot hirdetett. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorszervezet nemrégiben jelentette be, hogy mindent megtesz a lakosság körülbelül tizedét kitévő keresztények elüldözésére Egyiptomból. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez