Nem fogom elrejteni – kétharmaddal győzött a liberális Macron Franciaországban

A franciákat arra buzdította az alig 39 éves elnök, hogy ne féljenek szembenézni az igazsággal. A múltba tekintő szélsőjobboldali ellenfelével szemben Macron versenyképes Franciaországot akar, mely megállja a helyét a globális versenyben.

Franciaországban mindenképp egy nő nyeri az elnökválasztást – gúnyolták Macront ellenfelei: vagy Marine Le Pen vagy pedig Angela Merkel nyer! A német kancellár – szokásától eltérően – már a második forduló előtt támogatásáról biztosította Emmanuel Macront. Az új francia elnök első diplomáciai útja Németországba vezet majd. Ebben nem különbözik elődeitől: Nicolas Sarkozy és Francois Hollande ugyanígy cselekedett annak idején.

Amiben viszont különböző kíván elődeitől az új elnök, az az, hogy feleségének jóval nagyobb szerepet szán, mint ahogy ez Franciaországban szokás volt eddig. Brigitte Macron, aki 24 évvel idősebb férjénél, nagy szerepet játszott a sikeres kampány megszervezésében. Én nem fogom elrejteni az asszonyt a függönyök mögé – hangsúlyozta Franciaország új elnöke. Ez finom célzás arra, hogy a jelenlegi elnök elvált négy gyermekének anyjától, és előbb egy újságírónővel, majd egy színésznővel kötötte össze sorsát – kizárólag a színfalak mögött. Nagyon régóta ez lesz az első olyan elnöki páros az Élysée palotában, amely valóban párt alkot. A korábbi elnökök: Mitterrand, Chirac, Sarkozy vagy Hollande házasságon kívüli kapcsolataikról voltak híresek. Brigitte és Emmanuel Macron párkapcsolata jelentős mértékben növelte a korábban meglehetősen ismeretlen liberális jelölt népszerűségét Franciaországban.

Erre a népszerűségre az új elnöknek szüksége is lesz, mert jelenleg nincs erős parlamenti pártja. Márpedig enélkül aligha valósíthatja meg reformelképzeléseit. Júniusban rendezik meg a parlamenti választást, ahol többséget kell szereznie az új államfőnek. Eddig az volt a történelmi tapasztalat, hogy a franciák megadták a bizalmat az új elnök pártjának, tudván, hogy enélkül aligha várhatnak eredményt tőle. Csakhogy most új helyzet van: a két hagyományos nagy párt elbukott az elnökválasztáson. Júniusban kiderül, hogy Macron pártja, az En marche képes lesz-e a semmiből parlamenti többséget teremteni? Ebből a szempontból döntő fontosságú lehet, hogy az új államfő kit nevez ki miniszterelnöknek. Macron már tudja, hogy ki lesz az, de a világ még találgatja. A jelenlegi elnök mandátuma vasárnap jár le, addig át kell adnia a hatalmat az új államfőnek: a 39 éves Emmanuel Macronnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez