Beomlott egy aranybánya, legalább 17-en a föld alatt rekedtek

A mentés jelenleg is tart, félő azonban, hogy sokan nem élték túl a bányaomlást.

A szerencsétlenség ugyanis még vasárnap történt, a Ghána nyugati részén fekvő Prestea-Nsutában, ahol több aranybánya is van. A rendőrség közölte, hogy a szóbanforgó bányát már korábban lezárták, a föld alatt rekedt bányászok engedély nélkül, illegálisan tevékenykedtek a több mint 80 méter mély lelőhelyen. Öt munkásnak sikerült még időben kimenekülnie, ők értesítették a hatóságokat az omlásról.

A jelenlegi információk szerint a föld alatt rekedt bányászok 25 méter mélyen vannak.  A mentés most is tart, de félő, hogy több mint 48 óra elteltével nem találnak túlélőket. A hatóságok azonban nem adják fel. Az idő viszont vészesen fogy, azt pedig nem tudni, hogy a bajba jutott bányászok vittek-e magukkal védőfelszerelést, élelmet és vizet.

Ghána egyébként Afrika második legnagyobb aranytermelője és exportőre. Számos nagymultú cég üzemeltet aranybányákat a nyugat-afrikai országban, ami nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. Sajnos az szegénység miatt viszont sokan életüket kockáztatva próbálnak aranyat találni, a korábban már kimerített vagy éppen más szempontok miatt lezárt, elhagyatott bányákban. A szakértelem és a nélkülözhetetlen felszerelések hiánya miatt azonban gyakoriak a mostanihoz hasonló balesetek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez