Spanyolország kormányfője felfüggesztheti a katalán autonómiát

Mariano Rajoy miniszterelnök megfenyegette a függetlenség híveit, hogy alkalmazni fogja az alkotmány 155-ös cikkelyét, mely lehetővé teszi az autonómia felfüggesztését. A spanyol miniszterelnök a legnagyobb politikai lapnak, az El Paisnak adott interjút, először fejtve ki nézeteit Katalónia tervezett függetlenségéről azóta, hogy múlt vasárnap a szavazók döntő többsége emellett döntött.

A katalán parlament kedden ül össze, hogy levonja a népszavazás tanulságait. Madridban az alkotmánybíróság ezt alkotmányellenesnek nyilvánította, de ugyanez már megtörtént a referendum esetében is. Múlt vasárnap mégiscsak megtartották a népszavazást. Jórészt persze azok mentek el szavazni, akik a függetlenség hívei Katalóniában. A felmérések szerint a tartomány lakóinak fele a függetlenség híve, a másik fele viszont ellenzi azt.

Vasárnapra nagy tüntetést hirdettek azok, akik nem akarják, hogy Katalónia független legyen. Térjünk vissza a józan észhez! – ez a mozgalom jelszava. Mario Vargas Llosa, a Nobel-díjas író a mozgalom egyik reprezentatív képviselője. A perui író, aki ideje jó részét már évek óta Spanyolországban tölti, “elmebajnak” tartja a függetlenséget, mert szerinte Spanyolországnak mindenképp egyben kell maradnia. Ugyanez az álláspontja a külvilágnak is: Brüsszel már többször figyelmeztette a függetlenség híveit, hogy ha Katalónia kiválik Spanyolországból, akkor ezzel automatikusan kizárja magát az Európai Unióból is.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez