Miért mondott le a román miniszterelnök?

Mihai Tudose azért kényszerült távozni, mert a kormányzó szociáldemokraták vezére, Liviu Dragnea megvonta tőle a bizalmat. “Emelt fővel távozom!” – mondta Mihai Tudose, aki a magyar közvélemény körében igen népszerűtlenné vált a székely zászlóval kapcsolatos kijelentése miatt.

A román miniszterelnök azt mondta, hogy azokat kellene felakasztani, akik ki akarják tűzni a székely zászlót Romániában. Később úgy magyarázták a román kormányfő kijelentését, hogy az nem a magyarok ellen szólt, hanem azokra a román prefektusokra gondolt, akiknek a fennhatósága alatt kitűzték a székely zászlót. Az autonómiakövetelés szimbólumának tekintett székely zászlót a magyar pártok mind támogatják Romániában, de a román elit ellenzi, mert egyáltalán nem kíván autonómiát adni a magyaroknak.

Mihai Tudose bukása nem emiatt következett be, a szociáldemokraták vezére már korábban jelezte: megvonta bizalmát a miniszterelnöktől. Akit egyébként tavaly júniusban ő ajánlott. Maga a pártvezér nem lehet miniszterelnök, mert választási csalás miatt kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Miért vonta meg bizalmát a miniszterelnöktől? Mert az le akarta váltani a belügyminisztert, Carmen Dan asszonyt. Ehhez egy olyan ügyet akart felhasználni, mely pedofil eseteket jelzett a rendőrségen. A belügyminiszter asszony ezt nem kívánta kivizsgáltatni. Ezért a miniszterelnök a leváltását javasolta, de ezt a szociáldemokraták vezére nem fogadta el. Mihai Tudose, akit korábban alig ismertek a román belpolitikában, távozik, bár lemondását az államfő még nem fogadta el. Klaus Johannis, Románia német elnöke a legfőbb ellenfele a szociáldemokraták vezérének. A nagyhatalmak sokkal inkább az államfőben bíznak, mint a szociáldemokratákban, akik az egykori kommunisták utódai és korrupció tekintetében minden vetélytársukat felülmúlják Romániában.

Fotó: Mihai Tudose a NATO főtitkárával Bukarestben / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez