Újhullámos energiát tesztel Brazília

Szó szerint újhullámos energiaforrást tesztel Brazília, ugyanis a Nemzeti Elektromos Energia Ügynökség (ANEEL) Porto do Pecém kikötőjének mólóján felépült Latin-Amerika első, szárazföldi telepítésű, hullámenergiát hasznosító erőműve.

A futurista külsejű erőmű két, egyenként 10 méter átmérőjű bójából valamint a lebegő testeket a parthoz kapcsoló 22 méteres lengőkarokból áll, amelyek a tenger állandó mozgását alakítják elektromos árammá. A hullámtörőkre építhető modul az ANEEL szerint nem igényel bonyolult technológiát, csupán néhány turbinát, generátort és túlnyomásos kamrát.

A rendszert – amelynek prototípusa óránként 50 kilowatt energiát termel – a riói székhelyű COPPE vállalat fejlesztette ki, és a jövőben az első kísérleti modul mellett több szériapéldányt is telepítene.

A hullámerőmű előnye, hogy könnyen összekapcsolható a tenger vizét sótalanító berendezésekkel, és a gyártási költségei sem túl magasak. A hátrányai között azt lehet megemlíteni, hogy a “Szárazföldi Telepítésű Északkelet-brazíliai Hullámátalakító” talán nem a legmeggyőzőbb név egy befektetők pénzére váró forradalmi találmány számára. (Fotó: Youtube/ Hugo D’Leon Morais)

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez