Nyersolajjal teli kádakban gyógyulnak az azeriek

Azerbajdzsánban évszázadok óta esküsznek a gyógymódra, amivel a helyiek szerint több, mint hetvenféle betegséget tudnak kezelni.

Az azerbajdzsáni Naftalan városa 320 kilométerre fekszik Bakutól, ritka természeti kincse miatt azonban még az ország legtávolabbi pontjairól is képesek elzarándokolni ide az emberek. Naftalanban ugyanis a naftalin nevű szénhidrogént hasznosítják gyógyfürdős kezelésekre: az 50 százalékos naftalintartalmú meleg fürdőt évente több, mint 15.000 ember veszi igénybe, sokszor orvosi ajánlásra. Ez azért lehet furcsa, mert jelenleg az EU-ban és az Egyesült Államokban is rákkeltő hatású anyagként tartják számon a naftalint, hasonlóan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minősítéséhez.

Azerbajdzsánban azonban 1500 kutatást végeztek a naftalinfürdő gyógyító hatásáról, és 270 disszertáció készült a témában – állítja a Naftalan Resort. A kezeléseket széleskörű orvosi vizsgálat előzi meg, vérteszten, ultrahangos és inhalációs vizsgálaton kell keresztülmennie annak, aki igénybe veszi őket. Azoknak, akik szívbetegségekben, idegrendszeri betegségekben szenvednek vagy rákkezelés alatt állnak, nem ajánlott a naftalinos fürdő, ellenben több, mint  hetvenféle bőr-, ízületi- és csontbetegséget hatékonyan tudnak gyógyítani vele a közel 100 éves intézményben. Egy-egy fürdő alkalmanként 10 percet vesz igénybe, a páciensek átlagéletkora pedig 40 év körül van, de már a hat évesnél idősebb gyerekek is elmerülhetnek a naftalinos fürdőben.

000naft

A nyers kőolaj gyógyító hatását már a 12. századi írások is megemlítik, a 13. században pedig még Marco Polo is írt róla feljegyzéseiben. A helyi legenda szerint egy tevekaraván tagjai fedezték fel ezt az előnyét, amikor egy sérült tevétől úgy akartak megszabadulni, hogy belelökték egy olajjal teli gödörbe. Az állat azonban nem pusztult el, sőt, felépült a sérüléséből az olajos iszapban, amiből a karaván tagja arra következtettek, hogy az olaj gyógyította meg az állatot.

Fotó: Facebook – Garabag Resort & Spa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez