Putyin: az EU-nak is részt kell vállalnia Szíria újjáépítésében

Több, mint ötmillióan hagyták el Szíriát a hétéves polgárháború idején – hangsúlyozta az orosz elnök, amikor Angela Merkel kancellárral tárgyalt Berlin közelében egy kastélyban.

Hárommillió szír menekült él Törökországban, 1-1 millió Jordániában és Libanonban. Nagyrészük haza kíván térni. Ehhez viszont újjá kell épiteni a polgárháborúban lerombolt Szíriát – jelentette ki az orosz elnök. Finoman célozva arra a menekültinvázióra, melynek a célpontja elsősorban Németország volt 2015-ben. Merkel kancellár úgy oldotta meg a válságot, hogy egyezményt kötött Erdogan török elnökkel arról, hogy nem küldi a menekültek százezreit nyugatra. Ezért az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet Törökországnak. Putyin ezen felül sürgeti az újabb uniós pénzeket Szíriának, de Merkel kancellár óvatosan csak annyit mondott: el kell kerülni a humanitárius katasztrófát Szíriában.

Merkel és Putyin megvitatták Ukrajna ügyét is. Az EU az USA-hoz hasonlóan szankciókkal sújtja Oroszországot, mert 2014-ben annektálta a nagyrészt oroszok által lakott Krím félszigetet. Ukrajna és Oroszország viszonya azóta is pocsék. Moszkva a többi között azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a földgáz szállítást Ukrajnán keresztül, ha megépül a Nord Stream 2 vezeték a Balti tenger alatt. Trump bírálta ezt: Németország Oroszország foglya!- állította az amerikai elnök.

Merkel szeretné kihúzni az amerikai bírálat méregfogát. Ezért arra kérte Putyint: továbbra is szállítsanak földgázt Ukrajnán keresztül, akkor is, ha már működik a Nord Stream 2 földgázvezeték Oroszország és Németország között. Putyin sejtelmesen annyit mondott, hogy ez nem politikai, hanem gazdasági kérdés. Vagyis nincs akadálya annak, hogy Oroszország folytassa a földgáz szállítását Ukrajnán keresztül. Csak épp ehhez meg kellene egyezni az ukránokkal az árakról.

Merkel és Putyin találkozója tehát nem hozott áttörést. Annál nagyobb volt a sajtóvisszhangja annak, hogy Putyin táncolt Ausztria külügyminiszterével annak esküvőjén. A Szabadság Párthoz tartozó külügyminiszter asszony mindig is nagy barátja volt Oroszországnak. Elszántan lobbizik a szankciók ellen. Ausztria nem tagja a NATO-nak, az EU-nak viszont igen.

Bécsben sokan bírálják a kormány Oroszország-politikáját, melynek alapjait még Kreisky kancellár vetette meg. Kezdetben a baloldal volt az orosz kapcsolatok építésének a fő híve Ausztriában, de a huszonegyedik században a szélsőjobboldal vette át ezt a szerepet. Ezért is táncolt Putyin elnök a külügyminiszter asszonnyal annak esküvőjén Ausztriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez