A Moszad ejtette csapdába Strachét?

A német titkosszolgálat egykori helyettes főnöke, aki diplomataként is szolgálta hazáját, azt állítja: csakis a Moszadnak volt meg a technikai lehetősége és az indítéka arra, hogy a nevezetes Ibiza-videóval lebuktassa Ausztria alkancellárját, a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezérét.

Rudolf Adamnak nincs konkrét bizonyítéka a Moszad szerepére, de azt állítja: motivációja csakis az izraeli titkosszolgálatnak lehetett! A Szabadságpártot feketelistán tartják nyilván Jeruzsálemben, mert a pártot egykor nácik alapították és a mai utódok nem sietnek elhatárolódni a náci múlttól Hitler szülőhazájában. A holokauszttagadás megtűrt ebben a szélsőjobboldali pártban, amelyiktől nem idegenek az antiszemita tradíciók.

Kurz kancellár Tal Silbersteint, az osztrák szociáldemokraták zsidó tanácsadóját fogta gyanúba a Strache-videó ügyében. Maga Heinz-Christian Strache lemondott ugyan, de “utána akar járni az ügynek” és “tisztázni akarja a becsületét” – akármit is jelent ez. Neje a gyerekkel hazaköltözött, de az osztrák választópolgárokat mindez hidegen hagyta: teljes nyugalommal beválasztották Strachét az Európai Parlamentbe.

Az Európai Rabbik Konferenciáját aggasztja, hogy az izraeli titkosszolgálat került a képbe a Strache-ügyben. A több mint 700 rabbit magában foglaló szervezet szerint ez a régi idők antiszemita reflexeinek a továbbélését mutatja. Gyengíti a tiltakozás értékét, hogy a szervezet elnöke nem más, mint Moszkva főrabbija. Pinchas Goldschmidt jó viszonyt ápol Putyinnal éppúgy, mint a Szabadságpárt Ausztriában.

Ez zavarhatta az amerikaiakat, akik 2017-ben szintén nyugodtan elkészíthették a Strache-videót Ibizán. A titkosszolgálati rutinmunkát indokolhatta az, hogy Moszkva és a Szabadságpárt viszonya túlságosan is közvetlenné vált. A Szabadságpárt – Európában szinte egyedül – támogatásáról biztosította Oroszországot a Krím bekebelezésében. Ráadásul az osztrák kormányban megszerezte a titkosszolgálatok ellenőrzésének lehetőségét is. Az amerikaiak figyelmeztették Kurz kancellárt: kizárhatják Ausztriát a Berni Klubból, ha az oroszok továbbra is kivételes kapcsolatokat tarthatnak fenn a bécsi titkosszolgálatokkal! Kurz kancellár lépett is: saját irányítása alá helyezte a titkosszolgálatokat Bécsben. A Berni Klub a nyugati világ európai titkosszolgálatainak szervezete, ahol Ausztria is tag, annak ellenére, hogy a NATO-ban nincsen benne.

Kérdés, hogy megtudjuk-e valaha is: ki ejtette csapdába Ausztria alkancellárját, aki 2017-ben még csak készülődött erre a szerepre? A videó viszont figyelmeztetés az egész európai politikai osztály számára: ott, ahol a nevezetes Ibiza-videót eddig őrizgették, minden bizonnyal sok más videó is várakozik arra, hogy legyen elég ok a közzétételére. Az Ibiza-videó nem kivétel, hanem a szabály: így működik manapság a politikai osztály Európában és valószínűleg nemcsak itt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez