Benjamin Netanjahu volt koalíciós partnerein viccelődik

A jelenleg hatalmon lévő jobbközép Likud párt stábjától kiszivárgott egy videó, melyen a kormányfő Benjamin Netanjahu és a korábbi kormánykoalíció minisztereit megszemélyesítő gyerekek láthatók.

Március 17-én előrehozott választásokat tartanak Izraelben. A videó része a Likud kampányának, bár állításuk szerint nem szándékosan hozták nyilvánosságra. A rajta látható jelenet egy gyerekszobában játszódik, ahol Netanjahu az egyedüli felnőtt. A négy kifigurázott miniszter Yair Lapid, Tzipi Livni, Naftali Bennett és Avigdor Liberman.

A gyerekeket felhasználva mind a négyükkel szemben valamilyen kritikát fogalmaz meg a Likud. A Lapid volt gazdasági minisztert alakító fiú például egy abakusszal játszik. Ez nyilvánvalóan a gazdaságot jelképezi, Netanjahu pedig óva inti, hogy finomabban bánjon vele, mert még tönkreteszi.

Izraelben a kampányt szigorú szabályok kötik. Ezek közé tartozik, hogy gyerekek felhasználása nem megengedett. Így ha a bíróság és a választási bizottság úgy dönt, a Likudot elmarasztalhatják az ügyben.

A videóban kifigurázott Naftali Bennett a Zsidó Otthon nevű párt vezetője. Mint másik jobboldali erő a Likud korábban megállapodott velük, hogy nem alkalmaznak negatív kampányt egymás ellen. Ezt most megszegte a kormányzó párt, és válaszul a Zsidó Otthon is közzétett egy lejárató videót, melyben a Likud is szerepel. Ebben azt vetik az egyes pártok szemére, hogy mind tétlenül nézi a palesztin állam nemzetközi elismerését, és egyedül ők tiltakoznak ellene továbbra is. A Zsidó Otthon nem titkolta, hogy a videót előre elkészítették, mert tudták, hogy Netanjahu pártja nem fogja állni a szavát.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez