Kivégezték az egyik japán túszt

A japán kormány még vizsgálja annak a felvételnek az eredetiségét, amelyen az egyik kivégzett japán túsz holteste látható. A felvétel meglepő fordulattal is szolgált: a dzsihadisták lemondtak a váltságdíjról, és helyette mást követelnek Tokiótól.

“Felháborító, gyalázatos, elfogadhatatlan” – röviden így kommentálta a japán kormány azt a hírt, miszerint az Iszlám Állam terrorista csoport lefejezett egy japán túszt. A dzsihadisták szombaton, vagyis ma tették fel az internetre a túsz kivégzéséről szóló videót. Tokió jelenleg is vizsgálja a felvétel eredetiségét, s összehívták az ország nemzetbiztonsági tanácsát is.

Egy másik, az amerikai SITE hírszerzési oldal által bemutatott, szintén a japán túszokról szóló videón az látható, hogy a 47 éves Goto egy fényképet tart a kezében, amelyen egy lefejezett holtest látható, és ez a jelek szerint a másik túszé, Jukava Harunáé.

“Kendzsi Goto vagyok. Láthatták a fotót Haruna cellatársamról, akit az Iszlám Kalifátusban gyilkoltak meg. A fogvatartóim figyelmeztették Önöket. Határidőt adtak, és most megtették, amit ígértek” – hallhatók a másik túsz szavai a videófelvételen. Kendzsi ehhez még hozzátette,  hogy a fogvatartói meglepő módon meggondolták magukat.

“A követelésük már egyszerűbb és tisztességesebb. Nem akarnak többé pénzt. Nem kell aggódniuk amiatt, hogy terroristákat pénzelnének. Egyszerűen csak engedjék szabadon Sajida al-Rishavi nővérüket” – jelentette ki a felvétel végén a japán túsz.

Al-Rishawi öngyilkos merényletre készülő nő volt, aki 2005-ben fel akarta robbantani magát Jordániában egy külföldiekkel teli szálloda mellett. Az al-Kaidának hűséget esküdő terroristanő azonban nem tudta végrehajtani a merényletet, mivel a detonátor elromlott. A három társa, köztük a férje, ötvenhét embert robbantott fel. Őt viszont a jordán hatóságok letartóztatták, és jelenleg is az arab országban tölti a börtönbüntetését.

A kép forrása:Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez