Moszkvics műhely Miamiban

Fabian Zakharov nélkül el lennénk veszve – vallja a szovjet autók klubjának feje Havannában. Az orosz mérnök szinte egyedül látja el pótalkatrészekkel a lepukkant Moszkvicsokat és Ladakat, melyek ott parádéznak Kuba utcáin az ötvenes évek Fordjai és Chevroletjei mellett…

Fabian Zakharov Moszkvában született, de Kubában nőtt fel. Papája a közgazdaság professzora volt Camagüeyben. Az ifjú Zakharov ma is orosz útlevéllel járja a világot. 2006-ban érkezett meg az USA-ba. Először elektromérnöki diplomáját akarta hasznosítani, melyet még Kubában szerzett, de az Egyesült Államokban kinevették vele. Sose hittem volna, hogy szovjet autóalkatrész-kereskedő leszek Amerikában – mondja mosolyogva a 40 éves Zakharov, akinek a nevét áldják a szovjet autók tulajdonosai Kubában. Az autók ugyanis igen öregek, pótalkatrészekkel a kubai állam nem szolgál. Illetve van néhány pótalkatrész az állami raktárakban, csak épp sose az ami épp kellene. Ráadásul méregdrága minden. Kubában a havi fizetés 20 dollár körül van havonta, abból nem nagyon ugrálhatnak a szigetország lakói. Nem minthogyha az autó alkatrész import könnyű lenne. Az USA-ban ugyanis még érvényben van az embargó Kubával szemben. De hogyha Zakharov vagy valamelyik munkatársa Kubába utazik, akkor vihet magával alkatrészeket. Orosz útlevéllel nem gond a kubai utazás. Azonkívül sok kubai keresi fel a rokonait Miamiben, ahol mindenki ismeri Zakharovot, akinek szovjet autója van Kubában.
Obama elnök javasolta a kapcsolatok normalizálását és az embargó megszűnését. Ezt Zakharov támogatja bár rontja az ő bizniszét. Ha ugyanis Kuba beindul, akkor valószínűleg senki sem ragaszkodik a negyven éves Lada-hoz. A szovjet autók klubjának feje egy 1972-es vörös Ladával jár. Fabian Zakharov nélkül már rég nem menne a kocsi. Az orosz mérnök azért a jövőre is gondol: egy-két Ladába már Peugeot motort szerel be. A francia gyár és a dél-koreai Kia nyomul már Kubában, de a 40 éves orosz mérnök biztos benne: Moszkvics műhelyére Miamiban még sokáig szüksége lesz Kuba polgárainak.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez