Kijev ENSZ-békefenntartókat kér

Kijev azt szeretné, ha ENSZ békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát – közölte Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján a testület éjszakába nyúló tanácskozása után.

Leszögezte, hogy nem lehet tűzszünetnek nevezni azt, ami jelenleg Ukrajna területén zajlik. Debalceve szakadár megszállása után komoly veszély fenyegeti a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparton lévő Mariupol kikötővárost is – vélekedett. Kifejezte meggyőződését, hogy a nemzetközi békefenntartók jelenléte megakadályozhatná a további támadásokat, és lehetőséget teremtene a tűzszünetet megsértő esetek lokalizálására.

A minszki egyezmény egyik „gyengesége”, hogy nem biztosít megfelelő eszközrendszert a tűzszünet kikényszerítésére, ellenőrzésére. Az EBESZ megfigyelői sok esetben tehetetlenek, kevesen vannak és mandátumuk korlátozott. Az kétséges, hogy a szakadárok és a mögöttük álló Oroszország elfogadná az ENSZ-ellenőrzést a válságzónában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez