Offenzívát indítottak a hutu lázadók ellen a Kongói DK-ban

A kongói kormányerők Dél-Kivu tartományban lendültek támadásba, hogy felszámolják az FDLR ruandai hutu lázadó szervezetett, amely több mint 20 éve tartja rettegésben a helyi civil lakosságot.

A kongói vezetés jelezte, hogy lejárt a határidő az FDLR lázadók számára, hogy letegyék a fegyvert és megadják magukat. A becslések szerint több száz FDLR lázadó garázdálkodik a Kongói DK keleti tartományaiban, főként Kivuban, ahol egyébként hemzsegnek a különböző fegyveres milíciák, amelyek a központi vezetéssel állnak hadban.

A térségben állomásozó ENSZ békefenntartó misszió azonban jelezte, hogy nem csatlakoznak az offenzívához, mert a kongói kormányerőket két olyan tábornok vezeti, akiket háborús bűnökkel vádolnak. Az ENSZ korábban jelezte, hogy csak akkor hajlandóak támogatni a rendteremtést, hogyha a két tábornokot leváltják és felelősségre vonják elkövetett bűneik miatt.

Az FDLR az egyik legrégebb óta működő fegyveres lázadó milícia a térségben, amely jelentős szerepet játszott az 1994-es ruandai népirtásban, amely során 800 ezer tutszit mészároltak le.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez