Bármikor újrakezdhetik a szankciózást Oroszországgal szemben

Az orosz kormánynak be kell szüntetnie a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverrel való ellátását, és fel kell szólítania a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert – ezt várja az amerikai külügy. Egyelőre lezárták az újabb szankciók előkészítését, de bármikor újrakezdik. Az első orosz gesztusok ellenére nem kizárt, hogy az Európai Unió is újabb szankciókat vezet be.

Az Egyesült Államok lezárta az Oroszországgal szembeni újabb szankciók előkészítését, és bármikor hozhat további büntetőintézkedéseket, amennyiben Moszkva nem járul hozzá az ukrán válság enyhítéséhez – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán.

Az orosz kormánynak be kell szüntetnie a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverrel való ellátását, és fel kell szólítania a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert – hangsúlyozta szerdán Marie Harf, hozzátéve, hogy Oroszországnak latba kell vetnie befolyását az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) azon fogva tartott megfigyelőinek szabadon engedése érdekében is, akik vélhetően a felkelők kezén vannak.

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár szerdán telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel, és arra buzdították őket, hogy működjenek együtt az ukrajnai tűzszünet betartása érdekében.

A francia és a német vezető értékelte az orosz hatóságoknak a feszültség enyhítése érdekében tett első gesztusait Kelet-Ukrajnában, és arra buzdította az orosz és az ukrán elnököt, hogy dolgozzanak együtt az EBESZ támogatásával létrejött tűzszünet ellenőrzési mechanizmusok megvalósításán. Arra is felszólították őket, hogy oldják meg az orosz-ukrán határ tényleges ellenőrzését.

A feszültség enyhítése érdekében tett első orosz gesztusok ellenére nem kizárt, hogy az Európai Unió is újabb szankciókat vezet be. Angela Merkel szerdán nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson gazdasági büntetőintézkedésekről döntenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez