Japán újrakezdi a bálnavadászatot

A nemzetközi bíróság tilalma a 2014-15 ös bálnavadász szezonra vonatkozik. Tokió közölte: a döntést tiszteletben tartja. Vajon mi lesz az északi bálnavadászattal, melyre a döntés nem vonatkozik?

 

 

 

 

A japán kormány még nem döntött, de a nagy bálnavadász flották tulajdonosai szorgosan lobbiznak a mezőgazdasági miniszternél. Egyelőre arról kell döntenie a kormánynak, hogy a nemzetközi bíróság döntése ellenére engedélyezi-e a bálnavadászatot északon? A nemzetközi bíróság ugyanis egyértelmű tilalmat csakis a déli bálnavadászatra mondott ki, az északi féltekén tehát tovább folyhat. A déli bálnavadászat azon a címen folyt, hogy célja tulajdonképp tudományos kutatás. Más kérdés, hogy a bálnák húsát aztán eladták.

Ezt egyértelműen betiltotta a nemzetközi bíróság arra hivatkozva, hogy a tudományos vizsgálat miatt nem kell tömegesen leölni a bálnákat. A japán bálnavadász flották az idei szezont már feladták. Szorgalmasan készülnek a következő szezonra. 2015-16-ban újra akarják kezdeni a bálnavadászatot, mondván: egyértelmű tilalom csak a mostani szezonra szól.

Az állatvédők természetesen nem így látják a dolgot. Arra készülődnek, hogy újabb perekkel végképp elriasszák a japán bálnavadászokat évszázados szokásaiktól. Az állatvédők arra hivatkoznak, hogy a bálnák kipusztulnak, ha a japán flották tömegesen gyilkolják őket. Japánban viszont arra hivatkoznak, hogy ősi szokásról van szó, mert a bálna húsa szerves része a távol-keleti szigetország konyhájának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez