Nem csak a dzsihádizmust importálták Szíriából Irakba. A gyermekbénulást is

Járványos betegségek söpörnek végig Szírián és Irakon, halálos következményekkel. Nem a dzsihádizmus a szíriai polgárháború egyetlen terjedő fenyegetése – állítja egy amerikai közegészségügyi szakértő.

Annie Sparrow tanulmánya a héten jelent meg a New York Review of Books folyóiratban. A neves szakértő azt mondja: a közel-keleti egészségügyi szakemberek már régen figyelmeztettek arra, hogy a szíriai válság katasztrofális egészségügyi hatásai el fogják érni a szomszédos országokat is.

Szíria már egy éve küzd a járványos gyermekbénulással: a betegség akkor ütötte fel a fejét az ország ellenzéki kézen lévő északi részén. Aztán áprilisban két eset jelentkezett Bagdadban, az iraki fővárosban is, amit összefüggésbe hoznak a szíriai megbetegedésekkel.

“A közegészségügyi krízis nagyrészt annak a következménye, hogy a damaszkuszi kormányerők évek óta támadásokat intéznek az egészségügyi ellátórendszer ellen az ellenzéki kézen lévő országrészekben. Bombázásokkal és azzal, hogy megnehezítik a gyógyszerekhez és a biztonságos ívóvízhez jutást” – írja Sparrow, aki többször járt Szíriában és a határmenti térségekben, ahol a menekültekkel foglalkozott. De nem hagyja szó nélkül az ENSZ szerepét sem: azt mondja, a világszervezet által hozott intézkedések nem megfelelőek, a védőoltások beadására tett erőfeszítéseket gyakran gátolja az ügy rossz kezelése.

Az Iszlám Állam előrenyomulása Szíria keleti és Irak északi részén tovább rontott a helyzeten: egészségügyi munkások elrablásával, segélykonvojok eltérítésével és az új menekülthullám elindításával. Nem csak a járványos gyermekbénulás terjed emiatt, hanem a kanyaró, a rubeóla, a tuberkulózis is, Szíriában és Irakban egyaránt.

Sparrow szerint komoly problémát jelent, hogy a menekülteken már eleve ott a stigma, hogy fertőző betegségek hordozói. Az iraki határ közelében például egy egyéves kislány kapta el a járványos gyermekbénulást tavaly novemberben. Az ikertestvérét azonnal elvitték a közeléből, a kislányt pedig mindenki elkerülte, mert halálosan féltek attól, hogy elkaphatják a betegséget. És ebből azt vonták le a többiek, hogy el kell hallgatni az ilyesmit, mert ha nem teszed, megbélyegeznek, elkerülnek.

A szíriai kormánynak szükséghelyzetet kellett volna elrendelnie a járványos gyermekbénulás miatt, de ez a polgárháborús körülmények között elmaradt – mondja Sparrow. Vakcinával kellett volna ellátni mindenkit: azokat, akik hosszú időt töltenek az országban épp úgy, mint a helyieket, és gondoskodni kellett volna arról, hogy a menekültek, akik elhagyják Szíriát, mind be legyenek oltva. Ami persze nem egyszerű. A gyermekbénulás esetében különösen nem az, mert itt egy hat vakcinából álló, szájon keresztül beadott sorozatról van szó.

Két és fél millió regisztrált szíriai menekült van, és további 1 millió, akit nem regisztráltak. Nyomorúságos körülmények között élnek, együtt olyanokkal, akik nem kapták meg a betegségek elleni teljes védelmet. Így aztán az Irakba érkező menekültek is hordozhatják a vírust. Sokan elfelejtik, hogy a gyermekbénulást nem egyszerű diagnosztizálni. Nem úgy van az, hogy az egyik nap még futkározol, a másikon meg már tudjuk, hogy beteg vagy. És általában olyan kisgyerekeket támad meg, akik még járni sem tudnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez