Bebörtönöztek egy brit nőt, mert férfi röplabda-meccset akart nézni

Iránban több mint két hónapja van börtönben egy brit-iráni nő, amiért megpróbált bejutni egy stadionba, ahol az iráni férfi röplabda-válogatott játszott Olaszország ellen.

A 25 éves jogásznőt, Ghoncheh Ghavamit több másik nővel együtt vették őrizetbe még június 20-án a teheráni Azadi stadionnál – írja a brit Independent.

Állítólag az előzetesből kiengedték, de amikor néhány nappal később visszament a holmijáért, újra letartóztatták, és a hírhedt Evin börtönbe vitték, ahova rendszerint a politikai foglyokat is szállítják, és ahol a hírek szerint gyakoriak a kínzások.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fiatal nőt június 30-a óta tartják ott, többnyire magánzárkában, és nem engedik, hogy ügyvédet fogadjon. Az egyetlen bűne az, hogy részt vett abban a békés tiltakozó akcióban, amelyet azért tartottak, hogy a nőket ne tiltsák ki a férfi röplabda világliga mérkőzéseiről a teheráni Azadi stadionban.

Az 1979-es iszlám forradalom óta nők nem látogathatják Iránban az olyan sporteseményeket, amelyeken férfiak játszanak.

Ghavami bátyja, a 28 éves Iman Ghavami azt mondta az ITV News-nak, hogy a családot nagyon megviselte a dolog. Nem csak a szülőket, de a nagyszülőket és a nagybácsikat is, mindenkit.

Az iráni rendőr-főkapitány, Esmail Ahmadi Moghadam úgy nyilatkozott az iráni Fars hírügynökségnek, hogy “a mostani körülmények között a férfiak és a nők keveredése a stadionokban nem szolgálja a közérdeket. A vallástudósok és a legfelsőbb vezetők hozzáállása ehhez változatlan marad, és a törvények betartatóiként nem engedhetjük, hogy nők lépjenek a stadionokba.”

Ghavami kiszabadításáért kampány indult a Facebookon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez