Egy női vadászpilóta is szórt bombákat a kalifátus terroristáira

Mariam Hasszan Szalem al-Manszuri ismét történelmet írt: már nemcsak azzal vált híressé, hogy ő az első női pilóta az Egyesült Arab Emírségek történelmében, hanem ő vezette az emírségi kontingens gépeit is, amikor két nappal ezelőtt bombázni kezdték az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet állásait. 

A 35 éves Mariam Hasszan Szalem al-Manszuri vezette azt az emírségi csapásmérő légierőt, amelyek tegnapelőtt bombázták az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet állásait. A kormányzati források szerint a koalíció többi tagja, főleg az arab pilóták, „teljes mértékben meglepődtek”, amikor egy női hang jelentkezett be és üzemanyag utánpótlást kért a levegőben.

Mariam al-Mansour az Egyesült Arab Emirátusok légierejének első női pilótája. Az Abu Dhabiban lévő katonai akadémián végzett 2007-ben és már igazi veteránnak számít a pilóták között. Repülőgépe egy F-16-os, amellyel eddig több száz órányi gyakorlata volt. 

Népszerűsége a bombázás után hihetetlenül megugrott. A közösségi médiában szinte állandó téma, eddig több száz emírségi, de más Öböl-menti monarchia állampolgára is kirakta az oldalára az ő fényképét, vagy sok sikert kívánt neki. „Mégha egyetlen egy ellenséges Daesh (az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet arab megnevezése) terroristát sem ölt meg, már az eleve óriási szimbolikus jelentőséggel bír, hogy egy nő tartja rettegésben a fekete harcosokat.” – írta ki egy arab nő a Facebook oldalára. Egy másik szerint pedig „a pilótanő reménnyel tölti el a kalifátus alatt szenvedő nőket, hogy a másik nem is képes felvenni a harcot a megszállókkal”.

Persze nem kellett sokat várni a konzervatív, vagy épp szélsőséges iszlamisták reakcióira sem. „Bűnöző. Eretnek. Feminista szörny.” – ilyen és ehhez hasonló beszólásokkal illeték a hölgyet, akinek a családja – a hadsereg kérésére – törölte a saját Facebook oldalát, mivel így is megóvják őt a bírálóktól. Sőt magát Mansourit sem érdekli túlságosan, hogy mennyit kritizálják. „A férfiaknak és a nőknek közösen kell felvenniük a harcot az őrülettel szemben. A lényeg, hogy minél nagyobb profizmussal és odaadással teljesítsük a feladatot, hogy megvédjük nemcsak a hazát, hanem az iszlámot is.” – nyilatkozta a pilótanő egy interjú során.

Nem Mariam al-Mansour az egyetlen, aki nagy figyelmet keltett az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elleni légihadjárat során. A szaúdi média szerint a koronaherceg – Salman bin Abdul Aziz – fia is részt vett a bombázásokban. Ugyanakkor a helyi hírügynökség – Saudi Press Agency (SPA) – közzétett egy fotót nemcsak a Khaled bin Salmanról, hanem nyolc további társáról is, s máris célkeresztbe kerültek. „Vérdíj a fejükön. Az iszlám árulói. Az Iszlám Állam úgyis elkap titeket.” –fenyegetőznek a terroristák a honlapjaikon, amelyekben a pilóták elleni merényletekre szólították fel a szaúdi szimpatizánsaikat.

Két nappal ezelőtt az Egyesült Államok vezetésével több arab ország is részt vett a „kalifátus” elleni légi hadjáratban Irak és Szíria területén. Washington mellett a szövetséges Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein gépei bombázták a kalifátus állásait. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez