Minden rossz Arábiai Lawrence miatt van

Élesen kikelt a ma “Arábiai Lőrincei” ellen egy beszédében Recep Tayyip Erdogan. A török elnök szerint ők minden baj okozói a Közel-Keleten.

Arábiai Lawrence-ről az 1962-es film óta szinte mindenki tudja, hogy brit tisztként segítette az arab vezetőket az Ottomán Birodalom elleni harcukban az I. világháború idején. Nagy-Britanniában és sok arab országban is hősnek tartják.

Nem így a török elnök. Erdogan hétvégi tévébeszédében világossá tette, hogy számára az arab ruhába öltözött brit tiszt nem más, mint a kéretlen idegen beavatkozás jelképe azokon a területeken, amelyeket Ankara szeretne a befolyása alatt tartani – jelentette az AFP. “Lawrence brit kém volt, aki arabnak álcázta magát. És most új önkéntes Lawrence-ek jöttek, tudósítók, egyházi személyiségek, írók és terroristák álcájában” – mondta Erdogan. “El kell magyaráznunk a világnak, hogy ezeket a modern Lawrence-ek egy terrorszervezet hülyítette be.”

Arra nem tért ki a török elnök, hogy konkrétan melyik szervezetre gondol (mi az Ankara által terroristának bélyegzett Kurd Munkáspártra tippelnénk), de arra utalt, hogy az idegen erők szerinte gyengíteni akarják Törökországot és destabilizálnák a Közel-Keletet. Beszéde másik helyén Erdogan támadta is a kurd militáns csoportot, a Kurd Munkáspártot, és saját korábbi szövetségesét, mai ellenfelét, a száműzetésben élő befolyásos imámot, Fethullah Gülent is.

“Ők mindannyian egy új Sykes-Picot egyezményt akarnak nyélbe ütni,  sajtószabadsággal, függetlenségi háborúval vagy dzsiháddal takarózva” – állította. Az említett egyezmény az, amelynek alapján Nagy-Britannia és Franciaország befolyási övezetekre szabdalta fel az Ottomán Birodalmat.

Erdogan szerint minden konfliktust a térségben már egy évszázaddal ezelőtt felvázoltak, amikor az I. világháború után újrarajzolták a határokat a térségben. “A mi dolgunk, hogy megálljt parancsoljunk ennek” – mondta a török elnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez