A szegények még jobban elszegényedhetnek a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás visszavetheti Afrikában az élelmiszerbiztonság és a szegénység csökkentése terén megindult fejlődési folyamatot – közölte múlt héten az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A magasabb hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárás aggasztó következménye a termés csökkenése. Az egyik legfontosabb élelmiszer, a kukorica termelése 6,9 százalékkal esett vissza – olvasható a FAO közleményében.

Múlt héten a FAO Angolában tartott, a fekete kontinensről szóló konferenciáján a szervezet felszólította az afrikai kormányokat, hogy prioritásként kezeljék a mezőgazdaság fejlesztését, valamint tegyenek meg mindent a fenntartható természeti erőforrások megóvásáért.

A FAO szerint az afrikai népesség egyharmada olyan területen él, ahol gyakran fordulnak elő aszályok, és a kontinens tíz legnagyobb városa közül hat a tengerparton helyezkedik el. Az ENSZ felhívta rá a figyelmet, hogy ezek a területek nagymértékben ki vannak téve a klímaváltozás veszélyének, amely leginkább a szegényebb afrikai országokat fenyegeti.

Az éghajlatváltozás okozta problémák legyőzése érdekében meg kell védeni a helyi élelmiszereket, valamint prioritásként kell kezelni a mezőgazdasági intézkedéseket – olvasható a FAO jelentésében.

Az angolai fővárosban, Luanádban tartott ötnapos találkozó azzal is foglalkozott, hogy milyen hatással lesznek a magas élelmiszerárak az afrikai élelmiszerbiztonságra, valamint a bioüzemanyag gyártásának lehetőségével.

Forrás: Africa World News

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez