Roiboos: a csodatea

Az afrikai vörös fokföldirekettye leveleiből készülő teát lassan csodaszerként tartják számon. A legnagyobb fogyasztók közé tartozik Németország, Japán és Hollandia, de a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt kezd elterjedni más országokban is.

A cserje Dél-Afrikában honos, kézzel szüretelik a leveleit, az őslakosok eredetileg sziklákon zúzták össze, ma ezt már máshogy csinálják. A roiboos nem tartalmaz mesterséges színezéket, vöröses színét az eljárás során kapja. Sőt az előállítás teljes egészében természetes módszerekkel történik.

A helyiek már évszázadok óta használják gyógyászati célokra a növényből készült teát, ami reggel élénkítő, napközben szomjoltó, este pedig nyugtató hatású. A teát terhes nők is fogyaszthatják, hiszen koffeinmentes, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Emellett görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Sőt enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere az olyan bőrbetegségeknek, mint az ekcéma és a pikkelysömör, de a pattanásos bőr is kezelhető vele.

Mivel külsőleg is alkalmazzák, számos bőrápolószerben is megtalálható, de Dél-Afrikában fürdőket is készítenek belőle. Kutatások szerint lassítja a sejtek káros elváltozását, ezért a rákmegelőzésben is hasznos lehet.

Fogyaszthatjuk hidegen és melegen, ízesítve vagy magában, de sok olyan ételreceptet is találhatunk melyek elkészítéséhez roiboos szükséges.

forrás: Hölgyfórum.hu

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez