Három év börtön a király képének összetépéséért

Az Amnesty International információi szerint Bahreinben három év börtönre ítéltek egy ellenzékit, amiért összetépett egy képet, amely a királyról készült.

Zainab al-Khawaja egyébként a híres Abdulhadi al-Khawaja lánya, aki ismert emberjogi aktivista Bahreinben, és jelenleg éppen életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Zainab ennél jóval szerencsésebb a maga három évével, ami mellé viszont pénzbüntetést is kapott, nagyjából 8 ezer dollárost (majdnem két millió forint).

A “törvénysértés” konkrétan egy bírósági tárgyaláson történt: az aktivista nő azt mondja, azért tépte szét a fotót, mert jelezni akarta: az ilyesminek (a király képmásában tett kárnak) nem szabadna bűnténynek számítania Bahreinben. 

Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai vezetője közölte: a szervezet követeli a nő elleni vádak azonnali ejtését. “Ha bebörtönzik al-Khawaját, az Amnesty International politikai fogolynak fogja tekinteni, és mindent meg fog tenni azért, hogy kiszabadítsa őt, apját és a többi indokolatlanul raboskodó elítéltet” – mondta.

Az apró területű, ám stratégiai fontosságú Bahreint, ahol az amerikai haditengerészet ötödik flottájának fő támaszpontja is van, még mindig mélyen megosztják azok az ellentétek, amelyek akkor keletkeztek, amikor három évvel ezelőtt a hatóságok széttaposták az akkoriban létrejött demokrácia párti mozgalmat.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez