Koncepciós orvosper Szenegálban?

Szenegál, Dakar – Perbe fogták azt a doktornőt, aki őszintén beszámolt a szenegáli elnök egészségi állapotáról és így kétségbe vonta a politikus alkalmasságát az államfői posztra. Mame Mary Faye-t a közrend megsértésének kísérletével, rémhírterjesztéssel és a köztársasági intézmények hitelességének rombolásával vádolják.

A per megkezdésére időzített nyilatkozatában a most 84 éves Abdoulaye Wade azt mondta, hogy minden szempontból tökéletes formában van, és harmadszor is harcba száll az elnöki posztért.

Az orvosnő, -aki korábban az elnök közvetlen környezetéhez tartozott- november 30-án mondta el a sajtónak, hogy megítélése szerint Wade betegsége miatt már most is csak korlátozottan képes ellátni az államfői teendőket, 2012-re pedig olyan mértékben romlik majd az állapota, hogy képtelen lesz a hivatal betöltésére. Mame Mary Faye az október végén a szenegáli Alkotmánytanácsnak küldött levelében fejtette ki, hogy az elnöknek négy betegsége van, amelyek szorosan összefüggnek egymással. A doktornő a levélben nem nevezte meg a betegségeket, de azt leírta, hogy ezek a fizikai legyengülés mellett erősen hatnak az Wade mentálhigiénés állapotára is.

Ezzel szemben Wade állítja, hogy tökéletesen jól van, mert ahogy mondta, ha rosszul érezné magát, elmenne orvoshoz, és lemondana az elnökségről. Azoknak, akik az életkorát firtatva tartják alkalmatlannak azt üzente, hogy a nagymamája 121 évet élt, az édesapja pedig 101-et.

Az egynapos tárgyalásra a szemész orvosnő védője tanúként szerette volna beidézni az államfő feleségét, Viviane Wadét, és a két gyerekét Karimot és Sindiélyt, az ügyész azonban nem tartotta szükségesnek a családtagok meghallgatását. Az ítélet végül egy év felfüggesztett börtön, és félmillió frank, több mint 760 euró pénzbüntetés.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez