Hazavágynak a hosszú nyakú nők

A hosszú nyakú nők, akik Thaiföldön dolgoznak turistalátványosságként, most azt remélik, sokkal etikusabb turizmust szolgálhatnak ki otthon, Mianmarban.

Egy halom bronzgyűrű a nyakon, megnyújtva azt – ez a szépség jele a mianmari kayan törzsben. A Hosszú nyakúak Törzsének is csúfolt népcsoport hölgy tagjai hosszú nyakkal hirdetik a női eleganciát. A kulturális identitás és a női szépség kifejezése érdekében a kislányok ötéves koruktól kezdenek gyűrűket hordani. Idővel egyre több gyűrű kerül a nyakukra, egész addig, míg súlyuk fokozatosan eltöri a kulcscsontot és összenyomja a mellkast, mely a hosszú nyak illúzióját kelti.

Viszont közülük most sokan turistalátványosságként élik mindennapjaikat Thaiföldön. A szegénység és a konfliktusok elől menekültek oda hazájukból, hogy egy kis bevételhez jussanak. Pénzért pózolnak a turistáknak, ahogy az emberi jogi aktivisták nevezik: „emberi állatkertekben”. Speciális helyen állítják ki őket, ahol fényképezkedni lehet velük.

bvxcvyerfty

Most többen visszatérnének Kayah állam területére, Mianmarba, azzal a tervel, hogy megfordíthatják sorsukat. Mu Par csak néhány hónappal ezelőtt érkezett haza, miután elég pénze lett 14 évnyi munka után Thaiföldön. Most egy csinos kis kunyhója van egy kézműves piacon, ahol helyben készült hosszú nyakú babát, sálakat, és egyedi bronz nyakgyűrűket árul. Szerinte ez sokkal etikusabb módon mutatja be ezt az egyedi kultúrát. Abban bízik, hogy Mianmarba csábíthatja a turistákat, és el tudja tartani majd négy 4-12 év közötti gyerekét.

„A gyerekeim itt Mianmarban tudnak iskolába járni, és én is ürülök, hogy közelebb vagyok a rokonaimhoz”- mondta a 33 éves nő, miközben egy maroknyi turista haladt el mellette.

retweqsdfg

Miközben Thaiföld a turizmus szempontjából jó pár csapást szenvedett el az elmúlt időszakban, Mianmarban, a demokráciapárti vezetés hatalomra kerülésével viszont nőtt a turizmus. Az elmúlt 5 évben megduplázódott a látogatók száma. A hatóságok most azt remélik, hogy a Kayan régió hegyei lesznek a legkedveltebb úti célok. Itt épített piacot több faluból érkezett közösség is.

„Ha több turista jön ide, akkor talán minden kayan lány hazajöhet Thaiföldről”- mondta Muh Par.

Ezek a lányok 5 éves koruk után 10 gyűrűt kapnak a nyakukba, és minden évben egyet-egyet egészen felnőttkorukig. Egy felnőtt nő 25 gyűrűt is viselhet, amelyek súlya összesen 5 kiló. A legenda szerint a nők azért kezdtek el gyűrűt hordani, hogy megvédjék magukat a tigrisektől, amik általában nyakon harapták áldozatukat.

frasdbhfgcbvcb

Manapság a családok gyakran nem engedhetik meg maguknak a drága, kézműves gyűrűket. Sok fiatal lány pedig úgy gondolja, hogy különleges nyakuk akadályozza őket az álláskeresésben a régión kívül. A gyűrűk egyébként szakember segítségével eltávolíthatóak. Ezután a válluk, a kulcscsontjuk vissza is tér a normális helyére, függetlenül attól, hogy hány évesen veszik le a gyűrűket.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez