Jelesre vizsgázott az oroszok kémrepülője Szíriában (videóval)

Az orosz védelmi minisztérium nem győzi dicsérni a Tu-214R típusú felderítő repülőgépe képességeit, amelyek szerinte egyedülállóak és nem utolsósorban a legjobbak az egész világon.

A Tu-214R az orosz légierő legújabb, legmodernebb felderítő repülőgépe, és nem más, mint egy kereskedelmi forgalomban lévő Tu-214-es utasszállító átalakított példánya. A „Projekt 141”-ként ismert katonai programban több orosz állami tulajdonban lévő, védelmi berendezéseket gyártó cég, köztük a Tupoljev, az Amlaz-Antey és a Roscosmos közreműködésével fejlesztették ki – írja az orosz propaganda internetes oldala, a Sputniknews.

Az orosz védelmi minisztérium egyik képviselője az Izvesztyija orosz napilapnak számolt be a kémrepülő szíriai küldetéséről és elmondta: a repülőgép remekül teljesített, minden feladatot sikerrel véghez vitt, berendezései szintén remekül működtek, ezért a Tu-214R mostantól teljesen bevethető. Az orosz lap állítása szerint a Tu-214R legnagyobb érdeme, hogy bárhol alkamazható és telepíthető. Most fordult elő először, hogy orosz kémrepülő nem Oroszország területéről szállt fel és hajtotta végre küldetését. A tesztelés alatt álló Tu-214R-t ugyanis a szíriai Hmeymin légibázison állomásoztatták, misszióit is innen hajtotta végre.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert az ilyen kémrepülőgép karbantartása, üzembe helyezése és felkészítése komoly szaktudást, különleges infrastruktúrát és nem utolsósorban karbantartást igényel. Az ehhez szükséges eszközök és emberi források pedig rendszerint az orosz légitámaszpontokon szoktak rendelkezésre állni, ilyen például a kazanyi repülőbázis. A szíriai Hmeymin bázison viszont ezt a feladatot a repülőgép személyzete és a bázison szolgáló szakemberek hajtották végre – írja az Izvesztija.

A Tu-214R egyik különlegessége és egyben erőssége az antennája, amely képes bármilyen ellenséges repülőgép, radar, katonai jármű, mobiltelefon vagy rádió jelét befogni, lehallgatni és megzavarni. A repülőt emellett egy GPR radarral is felszerelték, amely képes a földalatti létesítmények felkutatására is, a fontos adatokat, koordinátákat pedig rögtön továbbítja az orosz parancsnokságnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez