300 ezer gyermek halhat éhen hamarosan Szomáliában

Az élelmiszerválság miatt napról-napra növekszik azoknak a száma, akiknek nincs mit enniük a polgárháború sújtotta országban. Az ENSZ szerint azonnali segítségre van szükség, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Szomáliában.

Közel ötmillió embert érint az élelmiszerhiány Szomáliában – közölte az ENSZ szomáliai humanitárius koordinátora, Peter de Clercq. Az éhezők között több mint 300 ezer öt éven aluli kisgyermek is van, akik már annyira alultápláltak, hogy azonnali segélyekre van szükségük, hogy életben maradhassanak.

A mostani élelmiszerhiány több okra vezethető vissza, de elsősorban az idei rendkívül szélsőséges időjárás miatt vált ismét válságossá a helyzet az országban. Szomália középső régiójában ugyanis az elmaradt esőzések miatt a termés jelentős része elszáradt, a jószágok jelentős része pedig szomjan halt. Délen viszont pont a sok csapadék jelentett problémát, áradásokat és földcsuszamlásokat idézve elő.  A helyzetet pedig csak tovább súlyosbítja az al-Shabab radikális iszlamista szervezet jelenléte. A lázadók ugyanis rettegésben tartják a lakosságot, harcolnak a békefenntartók ellen és megakadályozzák a segélyszervezetek működését az érintett régiókban.

Az ENSZ még januárban jelezte, hogy körülbelül 800 millió dollárra lenne szükség a humanitárius válság kezelésére Szomáliában. Ennek az összegnek azonban kevesebb mint a felét sikerült összegyűjteni.

 

kép:timeslive.co.za

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez