A méregdrága gyógyszerek már a kórházak működését fenyegetik Amerikában

23%-kal emelkedtek a gyógyszerárak két év alatt az Egyesült Államokban. Nem azok az árak nőttek ennyivel, melyeket a páciensek fizetnek, hanem amennyibe a gyógyszerek a kórháznak kerülnek – hangsúlyozza az a jelentés, melyet a chicagói egyetem készített. A megrendelők? Az USA két legnagyobb kórházi szövetsége, melyek összesen 712 kórházat üzemeltetnek.

Tavaly már nagy botrányt kavart egy gyógyszergyár, mely 5.000%-os áremelést hajtott végre! A Turing egy olyan gyógyszert árazott fel ilyen botrányosan magasra, mely akkor monopolhelyzetet élvezett a piacon a mocsárláz és az AIDS mellékhatásainak kezelésében. Washington persze figyel, ilyenkor bírság következik. Az amerikai kormányzat nem viccel. Az EpiPen nevű allergiaellenes szer szintén a monopolhelyzetet kihasználva  lett jóval drágább. Az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított. Megegyeztek a gyógyszergyárral. A bírság csekély 465 millió dollár!

A chicagói egyetem jelentése miatt a két kórházszövetség még nem akar a kormányhoz fordulni. Arra szólítják fel a nagy gyógyszergyárakat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet. A gyógyszerár része a választási kampánynak is: előbb Sanders szenátor, majd Hillary Clinton nevezte botrányosnak az áremelkedést. Mindketten arra mutattak és mutatnak rá: a gyógyszergyárak kvázi monopolhelyzetben vannak az Egyesült Államokban. A TTIP ezen változtatna, de hol van az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény?!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez