Sigmar Gabriel: az eurózónának közös költségvetés kell!

Németország külügyminisztere a die Weltnek nyilatkozott abból az alkalomból, hogy hétfőn kezdődnek meg a Brexit-tárgyalások és a hétvégén abszolút többséget szerzett a parlamentben Macron francia elnök pártja.

Korábban Gabriel és Macron közös cikkekben fejtették ki a véleményüket a közös gazdaságpolitika szükségességéről.

“Az eurózónának közös költségvetésre van szüksége! Kohl kancellár, aki nemrég hunyt el, mindig is azon a véleményen volt, hogy egységes gazdaságpolitika nélkül nem működhet a politikai közösség. Ő abban reménykedett, hogy ez automatikusan megvalósul. Sajnos ez nem következett be. Ezt nekünk kell megcsinálnunk! A stabilitási paktum már egy lépés ebben az irányban. Nem igaz az, hogy Németországot ez hátrányosan érintené, hiszen a németek exportja 60%-ban a többi uniós államba irányul. Kína és az USA részesedése csak 10-10%.”

Macron francia elnök ugyanennek az elképzelésnek a híve. Nemrég Merkel kancellár is csatlakozott a kétsebességes Európa gondolatához. Csakhogy felmerül az államadósság kérdése. Görögország esetében ezt nagy nehezen sikerült rendezni, de Olaszország keményebb dió. Ott ugyanis jóval nagyobb összegről, több mint 1300 milliárd euróról van szó. Olaszországban is hamarosan választások lesznek, ezért senki sem bolygatja ezt a problémát, de egy közös költségvetésnek az eurózónában mindenképp számolnia kellene ezzel.

Ami a Brexitet illeti, ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel kijelentette: a legjobb az lenne, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az EU-ból. Erre sajnos kevés esély van. Fennáll viszont annak az esélye, hogy a britek a puha megoldást választják, vagyis benne maradnak az 500 milliós közös piacban. Akkor persze vállalniuk kellene azt is, hogy továbbra is szabadon biztosítják a munkaerő áramlását az uniós munkavállalók számára és ezek a munkavállalók ugyanolyan esélyt kell, hogy kapjanak a brit munkaerőpiacon, mint a hazaiak! – hangsúlyozta Sigmar Gabriel német külügyminiszter, aki a Die Weltnek nyilatkozott.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez