Mi vonzott rekordszámú külföldit a vasárnapi Budapest Maratonra?

Soha nem volt ennyi induló a Budapest Maratonon, mint a mostani V4 futóhétvégén. Csaknem 32 ezren álltak rajthoz, köztük 5 ezren a határokon túlról, összesen 84 országból. Például Új-Zélandról vagy Chiléből.

Nyugodtan elmondhatjuk tehát, hogy a magyar főváros nagyon is fent van a világ futótérképén és ennek nemcsak a sportban, hanem a turizmusban is megvan a hozadéka – értett egyet az M1 televízió adásában Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró és Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Az ideérkező külföldiek sokat költenek, a vendégéjszakák száma és a fogyasztás minden sporteseménynél kiemelkedően magas, akárcsak a később, utazóként visszatérők aránya – mondta Kiss Róbert Richard. Hiszen gyönyörű a város, fantasztikus szállodák vannak, kitűnő az ár-érték arány és mindez erősíti Budapest jó hírét. Ehhez egy példával csatlakozott Kocsis Árpád. Tavaly meghívtak egy brazil bloggert, aki a legnépszerűbb futóbloggot vezeti hazájában. Ő nagyon jókat írt a versenyen kívül Budapestről is, a város szépségéről, a magyar vendégszeretetről, a gyönyörű lányokról, a fantasztikus látnivalókról és a finom ételekről. Az idén aztán már 90-en érkeztek a dél-amerikai országból a Budapest Maratonra, szemben a tavalyi 12 vendéggel.

dscf0009

Külön vonzóereje a Budapest Maratonnak a biztonság: a 2013-as bostoni maraton óta, mikor hárman életüket vesztették és sokan megsérültek a célvonal közelében elkövetett robbantásban, ez a kérdés is nagy súllyal esik latba. Míg vannak világvárosok, ahol sokszoros biztonsági óvintézkedéseken kell átesniük a futóknak a rajt előtt, addig Budapesten jobb érzéssel indulhatnak el, hiszen nincs ez a macera, csak a futás öröme – hangsúlyozta Kocsis Árpád. Kiss Róbert Richard szerint az utazni vágyók szándékát mindenképpen befolyásolja, hogy mennyire biztonságos egy-egy ország vagy város. Egy átlagos ázsiai például Budapestet biztonságosnak tartja, míg más, korábban látogatott helyek esetében esetleg elgondolkodik, hogy elinduljon-e oda. Tehát a biztonságnak van hatása a turisztikai döntésekre – jelentette ki a szakújságíró.

Fotó: Konkoly-Thege György

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez