Újratöltik az orosz-egyiptomi viszonyt

Kairóban tárgyal az orosz külügyminiszter és a védelmi miniszter. Évtizedek óta ez az első ilyen magasrangú vizit Moszkvából, amely a nasszeri időkben a fő szövetségese volt Egyiptomnak. A napirenden fegyvervásárlások is szerepelhetnek, mégpedig 2 milliárd dollár értékben – értesült a BBC.

Az orosz-egyiptomi párbeszéd azután pörgött fel, hogy Obama amerikai elnök a múlt hónapban bejelentette: megnyirbálja az egyiptomi hadsereg évi 1,3 milliárd dolláros apanázsát, pontosabban befagyasztja az összeg nagy részét. Ez először akkor került szóba, amikor Morszi elnök ülősztrájkoló híveit véres akcióval szorították ki a biztonsági erők a Rabia al Adawiya mecset környékéről augusztusban. Akkor az Egyesült Államok puccsnak nevezte Morszi megdöntését, de ezzel a szóhasználattal aztán hamar felhagyott.

Az évenkénti 1,3 milliárdot egyébként Camp David óta folyósítja Washington Kairónak, a térségbeli status quo biztosításáért. Az elmúlt évtizedekben az egyiptomi top-katonákat, köztük Sziszi tábornokot is az Egyesült Államokban képezték tovább, és rendszeresek voltak a közös hadgyakorlatok.

Nos, ez a helyzet most változóban van. Az orosz haditengerészet csendes óceáni zászlóshajója, a Varjág éppen 6 napos vizitet tesz Alexandriában. Az első orosz hadihajóként 1992 óta. Az egyiptomi lapok történelmi látogatásról írnak.

Lavrov orosz külügyminiszter az al Ahramnak azt mondta: Moszkva már több mint két éve támogatja a demokratikus változásokat Egyiptomban, és meggyőződése, hogy az ország túljut a mostani válságon. Méghozzá az összes társadalmi csoport, politikai, etnikai és vallási tömörülés érdekeit szem előtt tartva.

A hét elején az egyiptomi diplomácia irányítója, Nabil Fahmy már arról beszélt az orosz állami RT televíziónak, hogy fontolóra veszik oroszországi fegyvervásárlások lehetőségét. A kérdést azonban óvatosan kell megvizsgálni – tette hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez