A “kalifátus” örökösei – egy vezércsere forgatókönyvei

Ezúttal sem bizonyultak valódinak az Iszlám Állam terrorszervezet önjelölt “kalifájának” halálával kapcsolatos hírek, ugyanis egy neki tulajdonított hangüzenetben bejelentette a visszatérését. Ugyanakkor az elemzők szerint lénytelen a terrorista vezér halála, mert már megvan a forgatókönyv arra az esetre is, ha al-Bagdadi tényleg meghalna.

A Guardian című brit lap nemrég úgy értesült, hogy az Iszlám állam vezére, Abu Bakr al-Bagdadi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett egy légicsapásban Irak nyugati részében egy hónappal ezelőtt. Azonban a múlt héten a terrorszervezet vezetője egy hangüzenetben cáfolta az értesüléseket és kijelentette, hogy továbbra is “ő vezeti az ISIS-t” és a harc folytatását ígérte.

Ezt a holtestet vélték Abu Bakr al-Bagdadinak.
Ezt a holtestet vélték Abu Bakr al-Bagdadinak.

Nem először terjedt el, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet önjelölt “kalifája” életét vesztette, vagy súlyos sérülést szenvedett egy légicsapás után. Tavaly novemberben jelentek meg szóbeszédek arról, hogy a terrorszervezet vezére egy légicsapás során meghalt, de pár nappal később egy hangüzenetet tett közzé. Ebben nemcsak azt közölte, hogy nem esett semmiféle bántódása, hanem megfenyegette Szaúd-Arábiát, azt üzente, hogy “a kígyó fejét le kell vágni”.

Más célpontok 

Mindenesetre az elmúlt időszakban számos találgatás, felvetés és elemzés látott napvilágot arról, hogy mi lesz akkor, ha Bagdadi meghal. Néhány elemzés szerint a szervezet  a “kalifa nélkül” szétforgácsolódik és összeomlik, sok kisebb frakcióra és brigádra esik szét. Mások szerint viszont teljesen lényegtelen, hogy ki a kalifa. Az “csupán” szimbolikus pozíció, az igazi hatalom a terrorszervezetet irányító Shúra Tanács kezében van. Azon kívül, hogy annak tagjai döntenek minden vallási és közigazgatási kérdésben, joguk van lemondatni a kalifát is, ha úgy ítélik meg, hogy nem „az iszlám útját” követi, és a helyébe egy újat nevezhetnek ki.

Valószínűleg erre jöhetett rá az Egyesült Államok vezette koalíció is, mivel az elmúlt hetekben a Shúra Tanács tagjainak likvidálására összpontosítottak: az iraki kormányzati források szerint a márciusi légicsapásban végeztek az ISIS második emberével, Abu Alaa al-Afrival; a múlt hét pénteken pedig az Egyesült Államok speciális egységei likvidálták Abu Szajjafot – az ISIS “pénz és energetikai ügyekkel kapcsolatos felelősét – Szíria keleti részén. A Shúra Tanács tagjainak likvidálásával ugyanis “megakadhat a gépezet”; időbe telik, amíg új embereket neveznek ki a fontos posztok élére; továbbá jelentős erőforrásokat vonhat el a hatalmi harc. Viszont ezzel a terrorista csoport is számol, ezért már készen áll arra, hogy a megfelelő embert ültesse a vezetői székbe, ha Bagdadi meghalna. A CNN – iraki kormányzati forrásokra hivatkozva – összegyűjtötte azokat a potenciális jelölteket, akik a “kalifa” utódai lehetnek. Bár sok jelölt akad, ebben a cikkben azok kerülnek bemutatásra, akikkel kapcsolatban rendelkezésre áll némi információ és akiket a legesélyesebbnek tartanak.

Hat “örökös” 

Abu Alaa al-Afri

ISIS-Leader-KilledMint ahogy korábban említettem, a bagdadi védelmi minisztérium szerint al-Afri a napokban állítólag meghalt, légicsapás végzett vele. Viszont ezt az információt Washington nem tudta megerősíteni, bár azt a Pentagon elismerte, hogy az irakiak által is említett Tal Afar körzetében légicsapásokat hajtottak végre, ahol al-Afri éppen tartózkodott.

Ha még mindig életben van, akkor Abu Alaa al-Afri (eredeti nevén Abd ar-Rahman Musztafa al-Kaduli) Abu Bakr al-Bagdadi „hivatalos utódja és az ISIS második számú vezetője”. Az 1950-es évek végén (nincs pontos dátum) születhetett  Moszulban és sokáig fizikatanár volt egy középiskolában. 2004 óta harcol az al-Kaida oldalán és rövid időn belül egészen a helyettes pozícióig küzdötte fel magát. 2006-ban egy ideig Pakisztánban élt és Muszab az-Zarkavi al-Kaida parancsnoknak dolgozott, Oszama Bin Láden „kedvenc tanítványának” nevezték.

Az amerikaiak Irakban elfogták és börtönbe zárták. Miután 2012-ben szabadult, egyből Szíriába ment harcolni Bassár el-Aszad ellen. A “kalifává” történő kinevezése ellen két dolog szól: a türkmén származása (ő az egyetlen türkmén gyökerekkel rendelkező, vezetői pozícióban lévő terrorista) és az, hogy „nem tudja bizonyítani, hogy családja Mohamedtől” származik. A mostani tevékenységeiről  viszonylag keveset tudni, a róla szóló hírekért 7 millió dollárt fizet Washington (Bagdadival kapcsolatos releváns információkért pedig 10 milliót).

Abdullah Alani

Az iraki kormányzati és hírszerzési források Al-Afrik helyett őt tartják a következő „kalifának”, mivel  Alani egyenesen Mohamed prófétától származtatja magát. Az 51 éves terrorista már 2004 óta tagja az al-Kaidának Irakban és több tucat merényletet hajtott végre, néhány támadást személyesen vezetett az amerikai és az iraki katonák ellen. Elemzők szerint azért nagyon veszélyes Alani hatalomra kerülése, mert az idők során rendkívül jó kapcsolatokat ápolt az al-Kaidával és a többi hasonló terrorista csoporttal.

Az al-Kaida és az ISIS viszonya jelenleg eléggé változó: egyes esetekben – például Szíria déli részén, vagy Libanonban – együttműködnek egymással, máshol pedig – Szíria északi részén – már hónapok óta harcolnak egymás ellen. Alani megválasztása viszont – a jó kapcsolatainak köszönhetően – javulást idézhet elő az ISIS és az al-Kaida „leányvállalatai” (mint a Szíriában harcoló an-Núszra Front) között. Sőt, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egy stabil és tartós szövetséget is tető alá hozhat a többi terrorista szervezettel.

Abu Mohammed al-Adnani 

abu-muhammad-al-Adnani-350x150Az ISIS szóvivője szintén pályázik a vezetői posztra. A 38 éves, szíriai származású, komoly harci tapasztalatokkal rendelkező terrorista a legnagyobb hatalommal rendelkező szíriai a “kalifátusban”. Továbbá Bagdadi után őt tartják az ISIS „igazi arcának”, mivel több tucat hangfelvételt készített, számos fényképen „pózolt” (például levágott fejek mellett), az interneten is eléggé aktív. Ráadásul, igazán népszerűvé tette a szélsőségesek körében, hogy ő jelentette be „a kalifátus megszületését” még tavaly júniusban.

A régión kívüli terroristák körében a legnépszerűbb, mivel többször szólította fel őket, hogy a nyugati országokban is hajtsanak végre merényleteket, amit páran követtek: Dallasban, Párizsban és Sydneyben. Bagdad és a CNN szerint al-Adnani esetében két dolog lehet akadálya annak, hogy ő legyen Bagdadi után  a következő kalifa: az egyik a szíriai származása – amit kérdéses, hogy mennyire nézne jól szemmel az iraki „frakció” – a másik az életkora, mivel sokak szerint nem eléggé tapasztalt. Sőt, még azt is szemére vetik a bírálói, hogy „túlságosan karrierista”: nem az ISIS célja és ideológiája érdekli, hanem csupán lehetőséget lát a szervezetben arra, hogy minél nagyobb hírnévre és hatalomra tegyen szert.

Abu Omár as-Sisani

umar-field-glassesEredetileg Tarkhan Batirashvilinek hívják és a nevéhez fűződik az ISIS legsikeresebb katonai hadműveleteinek végrehajtása Szíria területén, mint például Menag légibázis elfoglalása. Katonai tapasztalatához nem fér kétség ugyanis korábban a grúz (!) különleges alakulatok tisztje volt, aki harcolt a 2008-as orosz-grúz háborúban. Később viszont a grúz hatóságok letartóztatták, mert a hadsereg raktáraiból ellopott nyugati fegyvereket adott el külföldieknek.

Szíriába valamikor 2012 elején utazott ki és ő lett a „Kaukázusi Légió”, vagyis a csecsenföldi, a dagesztáni, az ingusföldi, az azeri és a grúz nemzetiségű terroristák parancsnoka. Később viszont a kaukázusiak „nyilvános megkérdőjelezték” alkalmasságát és elérték, hogy as-Sisanit áthelyezzék egy másik brigádoz. Állítólag ennek hátterében az állt, hogy a kevésbé tapasztalt terroristákat folyamatosan „feláldozta”, mintegy élő pajzsként és golyófogóként használta őket a tapasztaltabb harcosok előtt.

As-Sisani az idő során szépen lassan felküzdötte magát a ranglétrán: helyet szerzett a Shúra Tanácsban, rábízták az ISIS „különleges alakulatát” (jól kiképzett, többnyire nyugati modern fegyverekkel és felszereléssel ellátott 250-500 főre becsült brigádról van szó, amely olyan funkciót töltenek be,mint a Delta Force az amerikai hadseregben) és rendszeresen részt vesz a fontos gyűléseken. Az Egyesült Államok is rendkívül veszélyes ellenségnek tartja,  Washington 5 millió dollár jutalmat ígért annak, aki bármiféle információval bír as-Sisani hollétéről. Habár az elemzők szerint fontos pozíciót tölt be és jelentős befolyással rendelkezik az ISIS pénzügyi szekciójában, de kevés az esélye annak, hogy ő legyen az ISIS következő vezetője: nincs ehhez meg a megfelelő teológiai végzettsége és nem arab származású.

Tarik al-Harzi

isisTarik al-Harzi Tunéziából származik, de az amerikai kormány szerint ő volt az első külföldi harcosok egyike. A Pentagon szerint az elmúlt hónapokban végrehajtott iraki és szíriai támadásokért ő felel, valamint neki köszönhető az ISIS Líbiában történő felbukkanása is. A hírhedt Abu Ghraib börtönben sínylődött addig, amíg kiszabadította az ISIS. 2014-ben felkerült a terrorista személyek listájára – az Egyesült Államok 3 millió dollárt fizet az információkért cserébe – és már úgy emlegetik, hogy ő „az öngyilkos merénylők emírje”, mert nevéhez fűződik azok kiképzése és tömeges bevetése.

Azonban Harzi jelentősége az ISIS számára elsősorban máshol van: a logisztikában és utánpótlásban. Ő felel a fegyverek beszerzéséért, egyebek között Líbiából. Akárcsak as-Sisani, ő sem rendelkezik vallástudományi végzettséggel, így szintén minimális az esélye, hogy kalifa legyen belőle, ám kétségtelen, hogy a “királycsinálók” közé tartozik.

Jounisz al-Mashadani sejk

Szintén egy al-Kaidában harcoló „veterán”, aki 2006 óta tevékenykedik Irakban. Leginkább azzal kérkedik, hogy családja „Mohamed leszármazottja”. Iszlám tanulmányokból doktorált a Bagdadi Egyetemen, ez pedig alkalmassá teszi őt arra, hogy ő legyen a következő “kalifa”. Alanival ellentétben al-Mashadaninak inkább az ISIS-on belül vannak jó kapcsolatai, nem pedig azon kívül: több fontos katonai parancsnok és vallási vezető ugyanis a „tanítványa” volt, valamint a Shúra Tanácsban is maga mögött tudhat pár embert. Viszont alig ismert, egyetlen fényképet sem találni vele kapcsolatban, és nyilvános beszédet sem tartott még.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez