Nem mindegy mit kérdezünk kínában

Li Kocsiang kínai kormányfő a gazdasági reformokról beszélt a nemzetgyűlés tavaszi ülésszakán. Sajtóértekezletén sokmindent lehetett tőle kérdezni, de azt nem, hogy hol tart a vizsgálat a belbiztonság volt főnöke ellen.

 

 

Csou Jungkang 2012 ősze óta nyugdíjas. Ilyen magasrangú vezetőt még sohasem sújtott “felülvizsgálat” azóta, hogy a Négyek bandája bíróság elé került Mao elnök halála után. Akkor a legfelső vezetés tagjairól volt szó, köztük Mao elnök özvegyéről, Csiang Csing asszonyról. Teng Hsziaoping, aki Mao elnök után Kína irányítását átvette, állítólag a per után közölte: több ilyen politikai per nem lesz. A kormányzó kommunista párt legfelső vezetése érinthetetlen. Ilyen érinthetetlen, vagy ahogy Pekingben mondják: halhatatlan volt Csou Jungkang is. Tagja volt a hatalom szentélyének, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának. De elkövetett egy súlyos hibát: más embert akart látni Kína élén, mint aki végülis odakerült.

Hszi Csinping, a győztes nem feledékeny ember. Először vetélytársát likvidálta a politikai életből: Po Hsziláj életfogytig tartó börtönbüntetését tölti valahol Kínában. A neje úgyszintén. Csou Jungkang még hatalmon volt, amikor értesült arról, hogy a védence börtönbe került. Ekkor állítólag puccsot kísérelt meg a Tiltott Városban, Pekingben. A kísérlet elbukott és Csou Jungkang elveszítette hatalmát: immár nem ő parancsolt a belügyi alakulatoknak, melyek nagyobb költségvetést kaptak, mint a hadsereg.

Ki lett az utóda a kormányzó kommunista párt belügyi bizottságának az élén? Személyesen Hszi Csinping, Kína első embere. Akinek első dolga volt, hogy megindítsa az átfogó kampányt a korrupció ellen. Ennek a fő célpontja nem más, mint Csou Jungkang, akinek a fia már előzetesben csücsül, bizalmi emberei szintén. És hol van ő maga? Állítólag házi őrizetben Tiencsinben.

Aki ennél többet akar tudni, az ne a kormányfőt kérdezze Pekingben, ha nem akar feketelistára kerülni. Egyébként pedig Li Kocsiang miniszterelnök a belügyi bizottság alelnöke és a Kínát kormányzó kommunista párt második embere. Tehát egyike az érinthetetleneknek, akiknek dönteniük kell arról: közülük való nyugdíjas vajon bíróság elé kerülhet-e? Nem lehet-e ez veszélyes precedens? Az újságírókat mindenesetre figyelmeztették jóelőre: ha nem akarnak feketelistára kerülni, akkor ne tegyék fel ezeket a kérdéseket Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez