Elnökváltás 37 év után Angolában

Nem indulok a választáson augusztusban – közölte José Eduardo dos Santos elnök, aki 1979 óta áll az afrikai ország élén.

Angolában nincs külön elnökválasztás. Az lesz az elnök, aki a választásokon győztes párt listájának az első helyén áll. Mindeddig ez a jelenleg 74 éves José Eduardo dos Santos volt. Az utóbbi időben a betegségéről terjedtek el hírek. Korábban voltak olyan találgatások, hogy valamelyik gyermekét szeretné az elnöki székben látni, de a kormányzó párt vezérkara ezt állítólag ellenezte. Így aztán az elnök és a párt vezérkarának a közös jelöltje kapott bizalmat: Joao Lourenco hadügyminiszter. Minden bizonnyal ő lesz az elnök, hiszen Angolában a függetlenség kikiáltása óta (1975) mindig az MPLA nyeri a választásokat.

José Eduardo dos Santos
José Eduardo dos Santos

Angola egykor portugál gyarmat volt, és az MPLA vezette a függetlenségi harcot. Vezetőinek jelentős része – így Eduardo dos Santos is – a Szovjetunióban szerezte diplomáját. 1975-ben hazatért, de csak 1979-ben lett elnök. Az első négy évben ugyanis az MPLA alapítója, Agostinho Neto volt az elnök. A nyugati hatalmak nem fogadták örömmel, hogy a Szovjetunió által támogatott rendszer jön létre Angolában, ahol jelentős mennyiségű olajat találtak. Ezért fegyverrel is támogatták a kormány ellen küzdő gerillákat. A polgárháború, melyben több ezer kubai katona is küzdött az MPLA oldalán, végül 2002- ben a kormányerők győzelmével végződött. Bár Angola névleg demokrácia lett, de semmi sem veszélyezteti az MPLA egyeduralmát.

A marxista gerillaszervezet egykori vezetői hamar meggazdagodtak. Dos Santos lánya, Isabel Afrika leggazdagabb asszonya lett. Apja nemrégiben kinevezte őt a Sonangol, az állami olajtársaság élére. Ez régebben valóságos aranybánya volt, de amióta az olaj világpiaci ára csökkent, egyre több fejtörést okoz. Angola lakossága gyors ütemben nő, az olajjövedelem viszont csökken. A következő elnöknek ezzel a problémával kell elsősorban szembenéznie.

Eduardo dos Santos pedig 37 év után távozik, de nem egészen. Tagja marad ugyanis az MPLA vezérkarának, így továbbra is befolyásolhatja Angola politikáját, mely a szakértők szerint várhatóan csak keveset változik, ha a jelenlegi hadügyminiszter, Joao Lourenco veszi át a hatalmat a délnyugat-afrikai országban.

Fotó: a főváros, Luanda / Google Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez